De vanligaste frågorna om kyla och svensk vinter!

Vad är den kallaste temperaturen som uppmätts i världen?

Den lägsta uppmätta temperaturen i världen är -93,2 °C och mättes på Valkyriedomen, i det norska Drottning Mauds land på Antarktis i augusti 2010. Det är en temperatur som är livsfarlig för människan – inte bara näsa och ögon fryser snabbt igen, utan även lungor, vilket gör det slutligen omöjligt att andas. Den lägsta temperaturen med permanent beboende var i Ojmjakon i Sibirien i februari 1933 med -68,0 °C.

Varför kan det inte bli kallare än den absoluta nollpunkten?

Den absoluta nollpunkten är -273,15 °C. Vid en så låg temperatur upphör molekylvibrationerna som är värmen i ett föremål. Vibrationerna bildar värmerörelser, men när ett föremål kyls ner avtar värmerörelserna allteftersom. När rörelserna avtagit helt är det stilla, det vill säga nollställt – det finns inga molekyler kvar. Därför går inte temperaturen att mäta neråt, den har helt enkelt nått sin ände.

Vilken av sydpolen och nordpolen är kallast?

Sydpolen är betydligt kallare än Nordpolen. Det beror dels på att Nordpolen är mitt i ett hav och värms upp av värmeströmmarna som leder energi genom isen. Dessutom är Nordpolen bara några meter över havsytan, medan Sydpolen är nästan tre kilometer över havsytan – det innebär sänkt lufttryck och lägre temperatur.

När är det krav på vinterdäck?

Vinterdäck (eller annan likvärdig utrustning, som till exempel snökedjor, slirskydd eller vissa grovmönstrade däck) är ett måste för alla bilar från 1 december – 31 mars om det är vinterväglag. Vinterväglag råder när någon del av vägen har is, snö, frost eller snömodd. När och var vinterväglagen gäller är upp till polisen.

Hur klarar hundar kyla och vinter?

De flesta hundar klarar kyla mycket bättre än vi människor, trots att de inte är påklädda som vi. En husky, till exempel, kan sova ute i 30 minusgrader utan några problem. Valpar, unghundar, korthåriga och tunnpälsade hundar är undantag, och kan behöva kläs på. Ofta kan man se om en hund fryser – om den är aktiv och lekfull mår den bra.

Hur mycket kyla tål tomatplantor?

Det är viktigt att låta tomatplantorna avhärdas, det vill säga vänjas vid att stå ute, vid ungefär 10 utomhusgrader. I början räcker några timmar utomhus, tills de så småningom tål mildare temperatur längre.

Hur många gånger har Sverige vunnit hockey VM?

Sveriges herrlandslag Tre Kronor har allt som allt vunnit guld i världsmästerskapen tio gånger: 1953 i Zürich, 1957 i Moskva, 1962 i Colorado, 1987 i Wien, 1991 i Åbo, 1992 i Prag, 1998 i Zürich, 2006 i Riga, 2013 i Stockholm och 2017 i Paris/Köln.

När är nästa vinter OS?

Nästa vinter OS spelas i Peking 2022. I juli 2019 fattar IOK (Internationella olympiska kommittén) beslut om vilken stad som får arrangera Olympiska spelen vintern 2026. Möjliga kandidater för OS 2026 är Cortina d’Ampezzo i Italien, Calgary i Canada och Stockholm.

När har Thailand vinter?

Thailand har inte vinter på samma meteorologiska sätt som vi definierar vinter. De svalaste månaderna är december och januari men temperaturen sjunker i allmänhet inte under 20 grader. Den lägsta temperaturen i Thailand genom tiderna är -1,4 °C och mättes i nordöstra delen av landet i januari 1974. Detta förekommer dock inte i vanliga fall.

Hur kallt är det på månen?

Temperaturen kan sjunka ner till -173 °C på månen, eller till och med så lågt som -240 °C i de allra djupaste kratrarna. Som varmast blir det upp till 127.