Vinterväder

Hem Vinterväder

Kallprat om väder är en säregen aktivitet i Norden, inte minst i Sverige. Vi tar kallpratet till en ny nivå och berättar allt du undrat om (vinter)väder i vårt avlånga land!

När är det vinter i Sverige?

Vinter i Sverige är i allmänhet perioden mellan november och mars. Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut definierar dock vinter som den tid då medeltemperaturen under dygnet är högst 0 grader i minst 6 dygn, oavsett månad.

Sverige är ett avlångt land och temperaturen kan se väldigt olika ut i olika delar av landet. I Kiruna kan det vara vinter i oktober, medan det kanske dröjer till januari innan den är i Malmö.

Lovar varm sommar kall vinter?

Forskning visar inget direkt samband mellan varm sommar och kall vinter, det är bara en myt. Däremot kan svaga positiva samband finnas mellan vinter och sommar. Ett flertal år har en mild vinter följts av en varm sommar och en kall vinter av en kylig sommar.

Kalla vintrar i Sverige

Vilken är årets kallaste månad?

Trots att februari är på gränsen till vår är medeltemperaturen årets kallaste med -6 grader.

Hur kall har den kallaste vintern i Sverige varit?

Ett officiellt köldrekord i Sverige ligger på -52,6 °C och mättes den 2. februari 1966 i Vuoggatjålme i Norrland.

Vintertid?

Frågan lyder egentligen – varför har vi sommartid? Vintertiden är den ”normala” tiden i Sverige, och sommartiden endast en överenskommelse som fastställdes 1980.

Sommartiden infördes från början i Österrike och Tyskland år 1916 för att spara energi och olja, som efter första världskriget var en bristvara. 1996 infördes samma tid för sommartid i samtliga EU-länder.

Den sista söndagen (det vill säga natten mellan lördag och söndag) varje oktober vänds klockan tillbaka en timme kl. 03:00, vilket innebär att vi ”får” en extra timme den natten.

Ungefär 70 länder i världen har sommartid, och 1996 fastställdes samma sommartid i alla EU-länder. I stora delar av Afrika, Asien, Sydamerika och Australien har man inte infört sommartid. Numera hör Ryssland till de länder som inte har sommar- och vintertid, det avförskaffades för några år sedan.

Snö

Hur bildas snö?

Snö är is, det vill säga vatten som frusit igen. Snöflingor bildas genom iskristaller som klumpas ihop när de färdas ner mot marken från molnen.

En iskristall är hexagonformad och inte större än någon millimeter. Den innehåller miljarder vattenmolekyler och växer när den passerar genom kall luft.

Det sägs att det inte finns två lika snöflingor – det är en vacker tanke som vi ofta citerar och använder symboliskt, men har en rent fysikalisk förklaring: ju kallare det är i molnet, desto mindre är snöflingorna. Temperaturen har alltså stor betydelse för snöflingans form och utseende.

Hur mäter man hur mycket snö som har fallit?

Att mäta snöfall görs manuellt med linjal eller snökäppar. Det vanliga är att man gör det kl. 7 på morgonen på en så jämn snöyta som möjligt. För att få ett så noggrant resultat som möjligt mäts snön på fem olika ställen minst en meter från varandra – sedan mäts medeltalet av dessa ihop.

Varför är snön vit?

Egentligen är inte snön vit. En bunt unika snökristaller arrangerar en ”färg” när ljuset träffar dem, och då uppfattar vi denna färg som vit. De enskilda snökristallerna är i själva verket genomskinliga.

Hur mycket snö tål taket?

Att tak rasar på grund av för tung snö är ganska sällsynt. Däremot är snöras från taket en skälig rädsla – tung snö och is som faller i nacken är livsfarligt.

Läs mer