10 proffstips som lär dig att Åka längdskidor

Hem Vintersport

Är det något som är värt att längta till är det vintersporten, och inte minst att åka längdskidor! Att åka längdskidor är för många bara ett obehagligt barndomsminne – men så behöver det inte vara! Vi ger våra bästa tips och tricks på hur du snabbt tar upp skidåkning och kanske får en hobby för livet!

Att åka längdskidor - tips och råd för en nybörjare!

1. Vad ska man ha på sig när man åker skidor?

Rätt kläder när man åker skidor är oerhört viktigt. Tunna men varma strumpor och handskar är viktiga – du ska varken frysa eller svettas, det dödar glädjen fort. När det kommer till skidor är längden kritisk. Läs om hur långa skidor du ska ha här!

2. Börja åka längdskidor i lugn takt

Börja med ett pass på en halvtimme – känn efter hur pjäxorna, skidorna och terrängen känns. Bli van vid dem. Och ta vara på alla snöiga dagar! Kör kortare pass men desto oftare så du kommer in i en rutin!

3. Gör det lätt för dig

Börja inte vallningsfritt, utan använd starttejp och sätt på fästzonen under skidorna. Alla sportbutiker har personal som kan hjälpa dig avgöra vilken tejp du ska ha och sätta på den om inte du själv kan det.

4. Våga flytta över vikten

Längdskidåkningen kallas en s.k. enbenssport, vilket innebär att du står på ett ben i taget när du åker. Släpa inte på benen utan våga flytta över vikten när du sparkar bakåt. Bli heller inte skraj när du får fart under skidan – bara böj på knäna!

5. Tänk på tekniken

De tre huvudtekniker som används är diagonalåkning, stakning och stakning med frånskjut. Börja med att lära dig staka – när du stakar använder du magen och ryggen och undviker att bli trött så fort.

6. Ta exempel av proffsen

Elitidrottare brukar regelbundet träna utan stavar för att öva på rörelse och balans. Då pendlar de fortfarande med armarna men utan stavar.

Hur långa längdskidor ska jag ha?

Skidor för vuxna

Skidorna du väljer ska – förutom längden – vara anpassade till både din kroppsvikt och tidigare erfarenhet. En rutinerad åkare med god teknik kan behöva en skida med hårdare spann än sin lika tunga och långa nybörjarvän.

Klassisk åkning

När du väljer skidor för klassisk åkning tar du din egen längd och lägger till 20-30cm. Om du är 175cm ska du alltså ha skidor som är 195-205cm långa.

Fristil/skate

I Fristil eller skate tar du din längd och lägger till 5-10cm. Är du 175cm lång ska dina skidor alltså vara 180-185cm långa.

Hur långa ska längdskidor vara till barn?

När kan barn börja åka skidor? När de (eller du) vill! Längdskidor finns för barn i väldigt ung ålder – egentligen från så små att de står på benen.

Klassisk åkning

5-20cm längre än barnets kroppslängd. Fram till 4 år ska längden vara så nära den egna kroppslängden som möjligt, men från 5 år uppåt 10-20cm längre.

Fristil/skate

När det gäller fristil eller skate brukar 0-10cm vara ett standardtillägg till barnets kroppslängd. Om ditt barn alltså är 120cm ska skidan vara från 120 till 130cm lång.

Läs mer